Йордания

Йордания

Впечатляващо природно чудо, Мъртво море е идеално за религиозен туризъм и за забавление на слънце със семейството. Със съчетанието си от плажен живот и религиозна история можете да се потопите в слънчевите лъчи, докато библейските учени могат да получат своята дневна доза религиозна история. Водещата атракция в Мъртво море е самата топла, успокояваща, супер солена вода - около десет пъти по-солена от морската и богата на хлоридни соли на магнезия, натрия, калия, брома и няколко други. Необичайно топлите, невероятно плаващи и богати на минерали води са привличали посетители още от древни времена, включително цар Ирод Велики и красивата египетска царица Клеопатра. Всички те са се наслаждавали на богатата, черна, стимулираща кал на Мъртво море и са плували без усилие по гръб, докато са попивали полезните минерали на водата заедно с нежно разсеяните лъчи на йорданското слънце.

Карта на Йордания

Времето в Йордания

Простиращ се от Аман до границата със Саудитска Арабия, губернаторство Зарка е дом на редица археологически обекти, известни като Пустинните замъци. Тези ранни ислямски сгради са издигнати от Омаядите около началото на VII век. Не съвсем замъци в традиционния смисъл на думата, колекцията от постройки се състои от ловни хижи, крепости, военни цитадели, бани и спирки за почивка на кервани, наред с други видове сгради. Вземете кола под наем и минете по маршрута Desert Castle Loop, за да посетите обектите. Ще имате възможност да видите Quseir Amra - приземена сграда с интериор, покрит с красиви фрески; Quseir Hallabat - римски форт, който се отличава с вулканична базалтова скала и добре запазена мозайка; Quseir Al-Kharanah - структура, подобна на замък, която има десетки стаи, но чиято първоначална функция е загубена за историята; и Azraq Castle - древна крепост със стени, известна като мястото, където Т. Е. Лорънс е търсил убежище през 1917-1918 г.

Почивка в Йордания

Йордания 2022

Йордания 2022

Йордания заема един голям отрязък от Арабския полуостров. Разположена между по-бурните държави на оспорвания Израел, Ирак и Сирия, тя отдавна се смята за един от редките стабилни анклави в региона; един пълен с умопомрачителни обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и тотемични културни горещи точки - не на последно място издълбаните древни набатейски руини на Петра и самото място, където се смята, че е кръстен Исус Христос! Като прибавим и една дълбока, дълбока история, датираща от хиляди години назад, от времето на най-ранните хора (археологическите находки сочат, че по тези места е бродил дори неандерталец), Йордания започва да разкрива и своите рушащи се римски градове, изискания си османски чар, онези персийски съкровища и египетски реликви от отдавна изчезнали династии. Йордания обаче не се занимава само с обиколка на миналото и е достатъчно да погледнете към оживените улици на Акаба на Червено море за гмуркане от световна класа или към централните части на столицата Аман за процъфтяващ нощен живот и настъпващо модерно изкуство.

Йордания

Йордания със самолет

Независимо дали приближавате Керак от древния Царски път на изток, или от Мъртво море на запад, поразителният силует на този укрепен град и замък веднага ще ви накара да разберете защо тук в продължение на хилядолетия са се решавали съдбите на царе и народи. Древна крепост на кръстоносците, Керак се намира на 900 м надморска височина и е разположен вътре в стените на стария град. Днес градът е дом на около 170 000 души и продължава да се гордее с редица реставрирани османски сгради от XIX в., ресторанти, места за отсядане и други подобни. Но несъмнено замъкът Керак е този, който доминира. Замъкът Керак представлява тъмен лабиринт от каменни сводове и безкрайни коридори. Най-добре запазените са под земята и до тях може да се стигне през масивна врата (попитайте на билетното гише). По-скоро внушителен, отколкото красив, замъкът все пак е впечатляваща представа за архитектурния военен гений на кръстоносците. Извън замъка посетителите могат да посетят площада на замъка, където красиви османски административни сгради от XIX в. са преустроени в туристически център с ресторанти, занаятчийски център и други съоръжения, групирани около централния площад.

Йордания със самолет
Йордания на море

Йордания на море

Планината Небо е перлата в короната на библейските обекти в Йордания. Според Стария завет за тази планина се твърди, че е мястото, където Мойсей е видял Обетованата земя преди смъртта си. Днес тя е духовна забележителност, с някои от най-добре запазените мозайки в страната от VI в., Змийски кръст и известната мемориална църква на Мойсей. Билетът ви за църквата включва достъп до Мемориалния изглед, където има малък музей и гледка към Мъртво море и Йерусалим в ясен ден. Но за повече уединение с подобни гледки, вървете 100 метра по пътя надолу от планината Небо и завийте наляво към върха на хълма. Това е идеалното място за обяд на пикник.

Йордания хотели

Римските руини в Джераш са сред най-добре запазените римски руини в света. Сред основните забележителности на Джераш са хиподрумът, на който някога са се провеждали състезания с колесници, наблюдавани от до 15 000 зрители, кардо максимусът, някога основна пътна артерия в града, и Арката на Адриан, построена в чест на посещението на император Адриан. Мястото е толкова добре запазено, че е лесно да си представите величието на този някогашен град, а историята на мястото наистина оживява. Руините на Джераш бяха една от любимите ни спирки в нашия маршрут из Йордания. На границата между Йордания, Израел, Палестина и Сирия древният град Ум Каис има широка гледка към Галилейско море и Голанските възвишения. Първоначално известен като декаполския град Гадара, днешният Ум Куаис представлява руини на римски град, построен върху старо османско село. Руините, макар и много по-слабо запазени от Джераш, включват театър, главната улица и сгради, в които някога са се помещавали магазини, храмове и къщи. Ум Каис е изтъквано и като място на чудо, където според Библията Исус прогонва демони от хора в прасета.

Йордания със самолет
Йордания Мистрал Травел

Мястото на известното чудо с гадаринската свиня, Гадара е бил известен навремето като културен център. Тя е била дом на няколко класически поети и философи, включително Теодор, основател на реторическа школа в Рим, и веднъж един поет я нарекъл "нова Атина". Кацнала на великолепен хълм с изглед към долината на река Йордан и Галилейско море, Гадара днес е известна като Ум Каис и се гордее с впечатляваща улица с колонада, сводеста тераса и руините на два театъра. Можете да разгледате забележителностите, а след това да вечеряте на терасата на изискан ресторант със спираща дъха гледка. Ум Каис (Гадара), построен с помощта на зашеметяващи черни базалтови камъни, е бил един от градовете на Декаполис, планиран с римска градска схема. Османското селище върху част от древния град е придобито от Департамента по антиките, който сега провежда няколко проекта за разкопки и консервация на обекта, включително реставрация на главния (западен) театър. Местоположението на Ум Каис е особено важно. Посетителите на обекта могат да видят сирийските Голански възвишения, планината Хермон, Тивериадското езеро и северните палестински равнини.

Йордания Мистрал Травел

Frequently Asked Questions

Валутата в Йордания е йордански динар.

1 JOD = 1,41 USD
1 JOD = 1,41 Euro

Приемат се както щатски долари, така и евро. USD е по-добър, тъй като е с повече или по-малко фиксиран курс, докато курсът на еврото се променя. Хотелите, магазините и ресторантите приемат плащания в USD.

1. Петра - Древният град Петра е едно от най-уникалните и завладяващи места за посещение в Йордания. Той е включен в списъка на Новите 7 чудеса на света и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Някои от обектите, които трябва да посетите в Петра, са Театърът, Високото място за жертвоприношения, Манастирът, Съкровищницата и Улицата с колонадите. Докато сте тук, не пропускайте да се насладите на нощното шоу в Петра.

2. Мъртво море - Едно от най-уникалните преживявания, които можете да опитате в Йордания, е плаването в Мъртво море. Това е едно от най-квинтесенциалните туристически места в Йордания. Мъртво море е известно в цял свят с богатите си минерални води и с лечебните свойства, които утайката от Мъртво море има за кожата.

3. Уади Рум - Йордания е дом на доста уникални забележителности в света. Уади Рум е едно такова място, което определено трябва да бъде в списъка ви с места, които да посетите в Йордания. Точно от Долината на луната до каньона Хазали можете да прекарате една нощ на глемпинг и също така да се отдадете на впечатляващо наблюдение на звездите.

Времето в Йордания се определя от арабското стандартно време (AST) (UTC+02:00), като през летните месеци се измества с един час (UTC+03:00).

Йордания граничи с две морета - Червено и Мъртво.

Крайбрежната ивица на Йордания е 27 км и се простира покрай Червено море. Червено море се намира край бреговете на Източна Африка и полуостров Саудитска Арабия. Въпреки че се нарича Червено море, то не е точно червено. Наречено е така заради специфичен вид водорасли, които се срещат във водата и придават червеникаво-кафяв цвят.

Мъртво море може да се похвали с впечатляващо местоположение, тъй като граничи както с Израел, така и с Йордания. То се простира на 67 км дължина и до 18 км ширина по протежение на Йорданската рифтова долина. Както Израел, така и Йордания могат да се похвалят с много красиви плажове, които се простират покрай Мъртво море.

Плажовете на Йордания се намират в североизточната част и са в близост до хотелската зона. Плажовете в Йордания са много по-тихи от по-големите курорти в Израел, което ги прави идеално място за почивка на двойки. С множество удобни за туристите ресторанти, барове, кафенета и хотели това е идеална дестинация за почивка на Мъртво море.
 

Най-доброто време за посещение на Йордания е през пролетта и есента, когато дните са топли, с температури до 20 градуса, а нощите са хладни. Този климат е приятен и идеален за опознаване - не е прекалено горещо за разходки в природните резервати, а флората и фауната са в изобилие.